Haber

Hazar Gölü’ndeki ‘İstilacı’ İsrail Sazanı yerli türleri tehdit ediyor

Aşı yoluyla ülkeye giren İsrail Sazanı, Diyarbakır ve Elazığ’ın ortasında bulunan Hazar Gölü’nde görüldü. Diğer balık türlerinin yumurtalarıyla beslenmesiyle bilinen İsrail Sazanı’nın çoğalması endişe yarattı. Bölgede balık avlayan balıkçılar, yılda 9 kez üreyebilen İsrail Sazanı’na karşı önlem alınmasını istedi.

Amida Haber’den İlyas Akengin’e konuşan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “Yabancı türler ülkeye geldiğinde dikkatli olmak gerekiyor. Dışarıdan gelen bu balık türü yumurta yiyerek beslenir ve yavrular. Bu, diğer balık türleri için büyük bir tehdittir. Yerli türleri tehlikeye attı. Alan kesinlikle korunmalıdır. Rastgele yapılırsa hukuka aykırı, bilmeden yapılırsa zararlıdır. İsrail sazanı istilacı bir türdür. Gölde yaşayan balık türlerine ciddi zararlar veriyor” dedi.

‘YUMURTALARI VE YAVRULARI YOK EDERLER’

İsrail Sazanı’nın Hazar Gölü’ne nasıl geldiğini bilmediğini kaydeden Kılıç, “Göllerimiz ve nehirlerimiz kendi doğal türleri açısından zengin. Onları korumak zorundasın. Göldeki balık türleri yıllardır bu bölgeye uyum sağlamış. Ancak dışarıdan gelen balıklar yumurtaları parçalayıp kızartır. Bunların önüne geçilmelidir” uyarısında bulundu.

İLK KEZ KAZAR’DA GÖRÜLDÜ

Hazar Gölü’nde ilk kez görülen İsrail Sazanı amatör balıkçılar tarafından fark edildi. Balıkçılar istilacı çeşitliliğe karşı önlem almak istiyor. İsrail sazanı yakalayan amatör balıkçı Aziz Kaya, “Bildiğim kadarıyla İsrail sazanı diğer balık türleri için çok tehlikeli. Bulunduğu balık florasını tehdit eden, üreme sayılarını ve üremelerini etkileyen, doğaya hiçbir faydası olmayan bu balık türü ile ilgili yetkililerin acilen harekete geçmesini istiyoruz. Hazar Gölü’nde yaşayan balıklar dünyada sadece burada yaşar. Hazar gölü balığı, dünyadaki ender ve pulsuz balık türlerinden biridir. Endemik türler sadece bu bölgeye aittir. (KAYNAK)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu