Prematüre bebek bakımında 5 kritik kural!
(17 KASIM DÜNYA ERKEN GÜNÜ)
Prematüre bebeğiniz varsa bu tekliflere dikkat edin!
Enfeksiyon riski çok yüksek!
PREMATÜR BEBEK BAKIMINDA 5 KRİTİK KURAL!
Enfeksiyonlardan kronik hastalıklara, stresten alkol ve sigaraya kadar… Ülkemizde her yıl 150 binin üzerinde bebek çeşitli nedenlerle, hatta bazen hiçbir sebep olmaksızın erken doğuyor. Bu durumda neredeyse avuç içi büyüklüğündeki vücutlarıyla hayata tutunmaya çalışıyorlar. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Malçok 37. haftadan önce doğan ve ‘prematüre bebek’ olarak tanımlanan bu bebekler; Rahimdeki gelişimlerini tamamlamadıkları ve doğumdan sonra tamamlamaya çalıştıkları için önemli risk altında olduklarını belirterek, “Bu nedenle, zor sağlığa karşı savaşmak için diğer yenidoğanlara kıyasla çok daha ciddi bakım önlemleri gereklidir. karşılaşabilecekleri sorunlardır.” Peki ebeveynler prematüre bir bebeği hayati risk faktörlerinden korumak için ne yapmalı? Dr. Mehmet Malçok, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü Kapsamında yaptığı açıklamada; Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gereken 5 kuralı anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
Bol miktarda emzirin veya anne sütü verin
Prematüre bebekler için anne sütü; Enfeksiyonlara karşı korunmadan ağızdan beslenmeye, hastanede kalış süresinin kısaltılmasından fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimin iyileştirilmesine kadar pek çok değerli faydası bulunmaktadır. Prematüre bebek sahibi olan annelerin sütü, bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılayacak tüm unsurları içermektedir. Bu nedenle anne sütünün sağlıklı bir şekilde gelebilmesi için aşırı stres ve yorgunluktan kaçınmalı, etrafındakilerin de anneye bu konuda maksimum desteği vermesi gerekmektedir.
Ev ziyaretlerinden kaçının
Sonbahar ve kış aylarında sık görülen enfeksiyonlar, rinovirüs, soğuk algınlığı, grip ve koronavirüs, prematüre bebeklerde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli yolu bebeği hasta bireylerden uzak tutmak olduğundan, ev ziyaretlerine gitmemek, ziyaretçi kabul etmekten kaçınmak, hatta bebeğe tedbirsizce yaklaşan kişileri onu öpüp okşamaları konusunda uyarmak gerekir.
Odalarını havalandırın
Henüz akciğer gelişimini tamamlamamış prematüre bebekler için saf hava çok değerlidir. Temiz hava enfeksiyonu azalttığı ve bebeklerin daha rahat uyumasına yardımcı olduğundan bebeklerin kaldığı odaların günde en az iki kez havalandırılması gerekir. Toplumda ‘sıcak hava bebeğe iyi gelir’ düşüncesi hakim olsa da oda sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmayacak şekilde ayarlanmalı, mümkünse 24-25 derecede sabitlenmelidir. Ayrıca bebekleri çok kalın giydirmekten kaçınmak ve sıcaklık stabilitelerini korumak için pamuklu giysiler tercih etmek önemlidir.
Hijyen kurallarına dikkat edin
Bağışıklık sistemleri henüz güçlendirilmemiş prematüre bebeklerin sağlığı için el hijyenine dikkat edilmelidir. Ellerimizde bulunan çok sayıda bakteri, hem yoğun bakıma yatış sırasında hem de taburculuk sonrasında bebekler için risk oluşturmaktadır. Emzirmeden önce ellerin yıkanması ve bebeğin bezinin değiştirilmesi, el antiseptiği kullanılması ve hatta maske kullanılması prematüre bebeklerin kış hastalıklarından korunmasında büyük önem taşıyor.
Bebeklerinizin takiplerini ihmal etmeyin
Bebeğinizin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için takibini ihmal etmeyin. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Malçok, “Prematüre bebeklerin bir neonatolog ve gelişimsel çocuk doktoru eşliğinde ekip takibi gerekir. Bu bebekler en az 3 yıldır pediatrik nöroloji, genetik, pediatrik konuşma terapisti, pediatrik endokrinoloji, pediatrik cerrah, beyin cerrahı, ortopedist, pediatrik kardiyolojide; “Yüksek riskli bebeklerde fizyoterapi deneyimli beslenme uzmanları ve özel eğitim uzmanları tarafından periyodik olarak takip edilmelidir” diyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
akkislahaber.com.tr