AYM, İş Arkadaşına ‘DM’den Yürüdüğü’ İçin Çalışanın İşten Çıkarılmasını Hal İhlali Saydı
Anayasa Mahkemesi, çalışanını öteki bir iş arkadaşı ile yazıştığı gerekçesiyle işten çıkaran patronu haksız buldu.
Kararda ‘Amacı aşacak şekilde müdahaleye’ müsaade verilmemesi gerektiği vurgulandı.
Özel bir şirkette çalışan kişinin kontratı, iş arkadaşı ile yazıştığı münasebeti ile patron tarafından feshedildi. Çalışan yaşadıklarını yargıya taşıdı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre çalışanın başvurusunu değerlendiren mahkeme işvereni haksız buldu ve ‘hak ihlali’ kararı verdi.
AYM’nin kararında hangi tabirlere yer verildi?
“Mesajlaşma programlarının ferdî olarak da kullanılabileceği gözetildiğinde bir diğerine ilişkin olan cep telefonunun denetlenmesinin ve müracaatçıya ilişkin iletilerin ele geçirilmesinin müracaatçının özel hayatının ve haberleşmesinin gizliğinin korunması konusundaki makul beklentisine muhalif olduğu açıktır. Mahkemece bir diğerine ilişkin cep telefonunda yer alan yazışmaların ne suretle denetlendiğine, ileti içeriklerinin feshe destek alınmasının gerekli olup olmadığına ve müracaatçının özel hayatı ile haberleşmesine olan tesirine yönelik rastgele bir kıymetlendirme yapılmamıştır.
Açıklanan münasebetlerle özel hukuk iş bağlantılarından doğan uyuşmazlığı karara bağlayan derece mahkemeleri tarafından üstte belirtilen anayasal garantileri gözeten ihtimamlı bir yargılama yapılarak olumlu yükümlülüklerin yerine getirilmediği anlaşıldığından müracaatçının Anayasa’nın 20’nci hususunda garanti altına alınan özel hayata hürmet hakkı ile Anayasa’nın 22’nci unsurunda teminat altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”