‘DENİZİN PRENSESİ’ LUFER’İN ÇANAKKALE’DEKİ AĞIRLIĞI 400 TL
Geçen yıl MARMARA Denizi’nde yoğun olarak görülen ‘denizlerin prensi’ olarak bilinen lüfer, bu sezon beklenen bolluğa ulaşamadı. Tezgahlarda nadiren görülen lüferin kilo fiyatı 400 TL’ye kadar çıktı.
1 Eylül’ün prestijiyle av yasağının kaldırılmasının ardından balıkçılar denize açıldı. Dönemin başlamasıyla birlikte palamut bolluğu yaşandı. Yaklaşık 3 ay süren palamut yoğunluğu yerini zinekopaya bıraktı. Son zamanlarda tezgahlardaki hamsi bolluğu dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi’nde görülen ve ‘denizlerin prensi’ olarak bilinen lüferde beklenen bolluğa henüz ulaşılamadı. Tezgahlarda nadiren görülen lüferin kilo fiyatı 400 TL’ye kadar çıktı.
‘DAHA FAZLA ÇİNCOP’
40 yıldır Çanakkale’de balık tutan Kemal Dinçer, 2 aydır balık avlıyor. Son zamanlarda hamsi bolluğu var. Hamsinin ağırlığı büyüklüğüne göre 50 lira ile 70 lira arasında değişiyor. Lüfer bu sene çok az oldu. Lüfer yerine daha çok lüfer. Lüfer bu yıl gerçekten çok nadir. Geçen sene 85 liraya lüfer sattık ama bu sene lüfer yoktu. Vatandaşlar hamsiyi fiyatı ucuz olduğu için tüketmeyi tercih ediyor. Önümüzdeki dönemde troller çalışırsa pullu balıklar bekliyoruz. İstavrit, mezgit, tekir gibi balıklar. Av yasağı başlayana kadar öyle dedi.
‘FİYAT ARTTI’
Balıkçılardan Cemal Kartal şimdi hamsi zamanı ama zinekop devam ediyor. Hamsi, istavrit ve tekir gibi balıkların tam zamanı. 2 gündür devam eden fırtına balık fiyatlarını bir miktar etkiledi ancak bu durum balıkların gelmesine engel değil. Balıkçılar güneybatılı havalarda Marmara Denizi’nde çalışmalarını sürdürüyor ancak balıklar tek bir bölgeden geldiği için fiyatlar biraz yükseldi. Lüfer bu yıl az bulunur. Bu yüzden fiyatı yüksek. Hamsi bolluğu uzun süre boşa gidiyor. İki boy hamsi gelir. Hamsilerimiz Karadeniz ve Marmara’dan geliyor. Hepsinin fiyatı da yeterli. Kilosunu 50 liradan satıyoruz. İri hamsinin kilosu 70 liradan satıldığını söyledi.