DOSABSİAD üyelerine ‘Sınırda karbon’ bilgilendirmesi
Enerji maliyetlerinin iş dünyasının rekabetçiliğini azalttığını belirten DOSABSİAD Lideri Nilüfer Çevikel, “Devlet desteklerinden faydalanabilmek adına ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ için gerekli belgelendirmeler yapılmalı” dedi.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD), Paris İklim Mutabakatı gereği iklim değişikliğine karşı global çaplı gayrete katkı sunmaya devam ediyor. İdare Heyeti toplantısında ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Nilüfer Çevikel başkanlığındaki toplantıda, Interfed İdare ve Finansal Danışmanlık firma yetkilileri Rupen Melik Mıhçıyan ve Doç. Dr. Banu Sezginer, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili bilgilendirme yaptı.
“Pazar kaybına tahammül edemeyiz”
DOSABSİAD İdare Şurası Lideri Nilüfer Çevikel, 2021’de Türkiye’nin, Paris Mutabakatını imzalayarak dünyanın geleceğine yönelik karbon azaltılması konusundaki konuları kabul ettiğini ve Avrupa Birliği (AB) tüzüğü olarak nitelendirilen ‘Sınırda Karbon Düzenlenmesi’nin 2023 yılında devreye alınacağını hatırlattı. Düzenlemeden en çok etkilenecek dalların başında dokumanın geldiğini vurgulayan Lider Çevikel, “AB, en kıymetli ticaret ortağımız. İhracatımızın yaklaşık yarısını bu pazara gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle AB’de yaşanan gelişmeleri çok dikkatli takip etmemiz gerekiyor. Her ne kadar AB’deki ithalatçı ödeyecek olsa da bizim eserlere yönelik oluşan ek maliyet, pazar kaybına neden olabilir. İhracatın bir kuruşunun bile önemli manada kıymetli olduğu bir periyotta, pazar kaybına tahammül edemeyeceğimiz aşikar. Bu bağlamda bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın iklim değişikliği siyasetlerine ahenk sağlanmasına rehberlik ediyoruz” dedi.
“Devlet takviyeleri için belgelendirme şart”
Yenilenebilir enerji yatırımlarından faydalanmak isteyen firmaların da gerekli belgelendirmeleri yapma zorunluluğu olduğunun altını çizen Başkan Çevikel, maliyetlerin her geçen gün arttığı bir dönemde hızla harekete geçmenin büyük avantaj olduğunu belirterek “Eylül 2020’den Eylül 2022’ye kadar doğal gaz ünite fiyatındaki artış tam yüzde bin 218, yani 12 kat olarak gerçekleşti. Bu güç maliyetleri ile üretip, dünya ile ihracat manasında rekabet etmemiz çok güç. Avrupa’da devlet destekleri çok geniş şekilde uygulanıyor, o nedenle Avrupa’ya karşı rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Endüstrici olarak devlet dayanaklarından faydalanabilmemiz için 2023’ten itibaren mecburî hale gelecek ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin gereklerini yerine getirmemiz koşul. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ahenk şartlarını da göz önünde bulundurarak sanayicimizin yenilenebilir güç yatırımlarına daha fazla odaklanması ve bu alanda bilgi kirliliğinden korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda bilgilendirmelerimiz sürecek” sözlerini kullandı. – BURSA