Ekonomi

2023’te turizm rekoru kırıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2023’te turizm geliri yüzde 17 artarak 54,3 milyar dolara ulaştı. 56,7 milyon ziyaretçi, kişi başına gecelik gelir 99 dolar, toplam gelir 2023’te 54,3 milyar dolar” rekor bir yıl” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 turizm rakamlarını ve turizmde yeni hedefleri açıkladı. 2023 yılında turizm geliri yüzde 17 artarak 54,3 milyar dolara ulaştı. 56,7 milyon ziyaretçi, kişi başı gecelik 99 dolar gelir ve toplam 54,3 milyar dolar gelirle 2023 yılı turizmde rekor yılı oldu. Kişi başına gecelik harcama 2022’de 89 dolardan 2023’te 99 dolara çıktı. Geçen yıla göre yüzde 12 arttı. Kişi başına düşen gelir 2023’te 952 dolara yükseldi.

Ruslar ilk sırada

“2023, verilerde rekor kırdığımız yıl oldu” diyen Bakan Ersoy, şöyle devam etti: “2023 yılında ziyaretçi sayısı 56,7 milyona ulaştı. Ziyaretçi sayısında Rusya Federasyonu 6,3 milyon ziyaretçiyle, Almanya 6,2 milyonla, Almanya ise 6,2 milyon ziyaretçiyle ikinci sırada yer alıyor. ve 3,8 milyonla Birleşik Krallık.” “Pandemi sürecinde İngiltere öncelikli hedef destinasyonlarımız arasındaydı. Pandemi öncesinde 2,5 milyon olan İngiltere pazarını pandemi sonrasında 3,8 milyona çıkardık” dedi.

Ortalama kalış süresinin 2023’te yüzde 5 azalarak 9,8 geceye düştüğünü anlatan Bakan Ersoy, “2023’teki ortalama kalış süresi pandemi öncesi kalış süresine döndüğümüzü gösterdi. Dünyadaki ekonomik gelişmelerle birlikte satın alma gücü azaldı. Pandemiden sonra seyahat eden turistlerin seyahat etme isteği kalmadı.” “Vazgeçmiyor ve ortalama kalış süresini kısaltıyor. Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının pastadan aldığı pay azalıyor. Yurt dışındaki Türkler 20 gün ve daha fazla kaldıkları için, yabancılar ortalama 8,5 ile 9,5 gün kaldıkları için pay olarak Yabancıların sayısı arttıkça ortalama kalış süresinde bir miktar gevşeme var” dedi. .

Kısa süreli konaklama ürünlerinin geceleme süresini etkilediğini anlatan Ersoy, “2018 yılı itibariyle stratejimizi değiştirdik, bu çabaların yansımaları var. Deniz, kum, güneş ile turizm yapıyorduk ama artık kısa süreli konaklamalar oluşturduk. Dönemlik konaklama ürünleri. Ortalama kalış süresinin azalmasının nedenlerinden biri de bu. Konaklamada değişiklik var. “Bir miktar gevşeme olabilir, önümüzdeki dönemlerde 9,8 geceleme biraz daha aşağıya inebilir, bu sağlıklı bir gelişme. Sezonun 12 aya yayılması konusunda doğru çalışmaların yapıldığını gösteriyor” dedi.

“2024’te 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir hedefliyoruz”

Geçen yıl toplam gelirlerde 46,5 milyar dolar rekor gelir elde edildiğini hatırlatan Bakan Ersoy, “2023’te turizm geliri yüzde 17 artarak 54,3 milyar dolara ulaştı. 56,7 milyon ziyaretçi, kişi başı gecelik gelir 99 dolar.” 2023 yılı toplam 54,3 milyar dolar gelirle turizmde rekor yılı oldu. 2024’te yeni rekorlar kıracağız. 2024’te 60 milyar dolar gelir hedefliyoruz. OVP’de 59,6 milyar dolar gelir hedeflendi. 2024 yılında kişi başına gecelik harcama 106 dolara ulaşacak. 2024 yılını ortalama 9,7 gece konaklamayla tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Ersoy, Türkiye’nin krizlere karşı bağışıklık kazanarak turizm hedeflerine ulaştığının altını çizerek, “Geçen yıl birçok olumsuzluğa rağmen turizmde artış sağladığımızı dikkate alırsak, yeni bir sürpriz krizle karşılaşmadığımız takdirde hedeflerimize ulaşacağımızı öngörüyorum. bu yıl.”

“Uzak pazarlarda büyüyeceğiz”

Klasik pazarlardaki büyümenin 2024 yılında da devam edeceğini belirten Bakan Ersoy, “Yeni pazarlara da odaklanacağız.” Bakan Ersoy, “2024’te geliştireceğimiz destinasyonlarımız var. İskandinav pazarlarında büyümeyi hedefliyoruz. Yeni destinasyonlarımız da var. ABD pazarında yüzde 31 büyüme, Kuzey Amerika’da yüzde 33 büyüme, Kanada’da yüzde 41 büyüme” dedi. Hindistan’da yüzde 64 büyüme ve Çin’de yüzde 64 büyüme.” “Avustralya’da yüzde 102 büyüme, yüzde 30 büyüme hedefliyoruz. Avustralya destinasyonlarında yeni uçuş programıyla daha hızlı büyümeyi hedefliyoruz. Turizmin gelişmesi için uzak destinasyonlar çok önemli. Ortalama kalış süresinin uzatılması turizm açısından önemli” Ürün çeşitliliği açısından önemli” dedi.

“Sürdürülebilirlik programında Türkiye öne çıkıyor”

Sürdürülebilirlik programı kapsamında Ocak ayı itibarıyla toplam 15 bin 178 tesisin ilk aşama sertifikasyon sürecini başarıyla tamamladığını anlatan Bakan Ersoy, “Yıl sonuna kadar 21 binin üzerine çıkmasını ve tüm yılı kapsamasını bekliyoruz. Türkiye geriden gelerek bu süreci en iyi ve en hızlı yöneten ülke oldu. Tüm imkanlar programa dahil edildi” dedi.

Sürdürülebilirlik programının önemine değinen Bakan Ersoy, “Hedef destinasyonlarımızdan yolcu almayı planlıyorsanız bu programı tamamlamanız gerekiyor. Programı bir süre tamamlamayan ülkelere ise TSK tarafından vergi uygulanacak. Yolcu sağlayan ülkelerin de yatırımlarla ilgili bir süreci var, bir süre sonra programı tamamlamayan ülkelerin kredi maliyetleri artacak. Bu nedenlerden dolayı “Sürdürülebilirlik çok önemli” dedi.

“Rekor sayıda arkeolojik kazı yapıyoruz”

Bakan Ersoy, tarihin korunması ve keşfedilmesi açısından önem taşıyan arkeolojik çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ersoy, “Yıllık arkeolojik çalışma sayısını 2023’te 720’ye çıkardık. Bu sayıyı 2024’te 750’ye, 2026’da ise 800’e çıkarmayı planlıyoruz. 720 sayısı dünyada bir rekor. Daha birçok çalışma yapılacak” dedi. Son 60 yılda olduğu gibi önümüzdeki 4 yılda da bu bir rekordur.” “Çok sayıda arkeolojik çalışma yürütüyoruz. Kazı projesine aktarılan fon 2023’te 1,1 milyar liraya ulaştı. Türkiye’de 160 yılı aşkın süredir arkeolojik çalışmalar yapılıyor. Hepsine Türk koordinatör kazı lideri atadık.” Yurt dışı kazı müdürlüklerinde de ulusal ve yerel süreci tamamladık” dedi. .

“Gece müzeleri aracılığıyla turizmi tüm paydaşlara yaygınlaştıracağız”

Gece müzeciliği çalışmalarına değinen Bakan Ersoy, “Gece müzeciliği turizm bölgelerindeki eser çeşitliliği açısından değerli. Turistleri otellerin dışına çıkarmamız lazım. Turizm bölgelerinde gece müzeciliğine başlıyoruz. Müzelerimizi yaşatacağız. Gece 12’ye kadar açık. Turizm gelirlerinden payımızı şehrin paydaşlarına dağıtacağız. Uzak yerlerden turist getirebileceğiz.” “destekliyor” dedi.

“2024’te 6 yeni halk plajı daha hizmete açılacak”

Halk plajları projesini yaygınlaştırmaya devam ettiklerini belirten Bakan Ersoy, “Halk plajları projesinin 15 adet ücretsiz girişli halk plajına ek olarak 2024 yılında 6 yeni plajı hizmete açacağız. Halk plajlarını hizmete açıyoruz.” 5 yıldız konforuyla turizmin yoğun olduğu noktalarda halk plajlarının sayısını artıracağız. Çeşme Ovacık, “Bodrum Yalıkavak, Manavgat Ilıca, Kemer Tekirova plajları gelecek, ayrıca Adana, Karataş ve Giresun’daki halk plajları da eklenecek” ayrıca” dedi. – İSTANBUL

haber-silivri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu